Een onverantwoordelijke overheid

Soms laat een overheid haar eigen burgers in de steek en vangt een NGO de klappen op. Dat heeft onze partnerorganisatie Ndlovu Care Group de afgelopen maanden wel gemerkt toen het Limpopo Department of Health de subsidie voor het HIV/AIDS en TB behandelingsprogramma niet wilde verlengen. Omdat Ndlovu de operationele kosten niet langer kan financieren zijn er 3774 patiënten in de kou komen te staan. Ndlovu Care Group, in 2003 als derde project in Zuid-Afrika begonnen met de gratis behandeling voor HIV/AIDS, heeft te horen gekregen dat de hulp niet meer nodig is. Een onbegrijpelijke boodschap van het provinciale Ministerie van Gezondheid in Limpopo. Het is een ramp voor de patiënten die niet weten waar naartoe te gaan en hoe hun levenslange behandeling voor de HIV-infectie te continueren. Velen willen niet terug naar de staatszorg waarvan het niveau te laag is, de afstand te ver om te overbruggen, de wachttijden te lang en de zorg botweg patiëntonvriendelijk. Dit alles resulteert in het feit dat vele patiënten hun behandeling gaan onderbreken. Alleen bij het exact volgen van de treatment programma’s en het dagelijks innemen van medicijnen is het mogelijk het HIV te onderdrukken en de gevolgen van Aids te overleven. Lukt dit niet dan komt de patiënt uiteindelijk te overlijden.

Gevolgen programma Ndlovu Care Group

Het besluit betekent een grote verandering voor Ndlovu Care Group in de medische zorg die ze verstrekken. Gelukkig worden de kinder-, research-  en gemeenschapsontwikkkelings-programma’s niet geraakt. Het gratis HIV/AIDS en TB programma zal zijn deuren sluiten en helaas zullen de patiënten die de zorg van Ndlovu Care Group verkiezen ervoor moeten gaan betalen. Tjommie en Ndlovu Care Group, samen met alle andere support die er is, zullen zich samen blijven inzetten om de vergeten gemeenschap (jong en oud) in de rurale townships van de Moutse valei van steun te voorzien. En zoals de CEO, Hugo Tempelman, altijd zegt “never waste a good crisis”....

 

Bij vragen over bovenstaande kun je contact opnemen met Tjommie bureau via info@tjommie.nl.

 

 

 

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren