Openingsceremonie Ambachtsschool

Op 2 november was de officiële opening van de Ndlovu Ambachtsschool in Bloempoort. Het is bekend dat Zuid-Afrika een van de hoogste werkloosheidscijfers van het land heeft, met een toegenomen werkloosheidspercentage van meer dan 40% en in plattelandsgebieden zoals Bloempoort is dit cijfer zelfs nog hoger. Dit is te wijten aan een gebrek aan toegang tot vervolgonderwijs en/of vaardigheidstrainingen en aan een gebrek aan werkgelegenheid.

“De opening van de Vocational School is opnieuw een uiting van onze toewijding aan het realiseren van onze visie om gezonde, verantwoordelijke en inzetbare Zuid-Afrikanen te creëren”, aldus NCG’s CEO, Dr. Hugo Tempelman.

Eerste certificaten

In het beroepsopleidingscentrum krijgen leerlingen praktische training in vaardigheden aangeboden en kunnen ze kwalificaties behalen op het gebied van loodgieterswerk, timmerwerk, schilderen, metselen en elektrisch werk. Sinds de start van de activiteiten op 10 januari 2022, heeft de school in totaal 90 studenten ingeschreven, waarbij de eerste groep (28 studenten) afstudeerde op de dag van de officiële opening op 2 november. 20 van de huidige leerlingen komen uit de lokale gemeenschap van Bloempoort, terwijl de overige leerlingen uit de mijngemeenschap van Swartklip komen en deel uitmaken van een samenwerking tussen NCG en Siyanda Bakgatla Platinum Mine (SBPM).

Impact project

De directeur van de Ambachtsschool, de heer Reason Katsangu, beweert dat het openen van zo'n faciliteit in een van de armste gemeenschappen in Zuid-Afrika monumentaal is. “We nemen niet licht op dat we de loop van het leven van deze jonge mensen en het leven van hun families veranderen; we dragen ook bij aan het terugdringen van de werkloosheid, niet alleen in onze directe gemeenschap, maar ook in Zuid-Afrika door onze samenwerking met SBPM”, zei Katsangu.

Een van de studenten, Dimakatso Makalapa, ging naar het podium om haar dank uit te spreken aan de donateurs en NCG voor de kans om een ​​kwalificatie in loodgieterij te behalen. "Na het afronden van de middelbare school zat ik 2 jaar thuis zonder vooruitzichten om verder te studeren en toen deze school werd geopend, wist ik dat ik de kans moest grijpen om mijn leven te verbeteren", zei ze.

Aanwezig bij ceremonie

Een afvaardiging van de RB Foundation en Tjommie Foundation, hoofdsponsoren van de school, waren aanwezig bij de ceremonie. De traditionele autoriteit werd vertegenwoordigd door de Chief Herman Mafiri van de Bapedi ba Ramaube Tribal Authority.

Geen feest zonder zang en dans! De gasten werden getrakteerd op een gedenkwaardig optreden van de wereldwijde sensatie, het Ndlovu Youth Choir, dat net was teruggekeerd van een tournee in Amerika.

 

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren