Contact

We helpen je graag

Heb je een vraag of opmerking? Bijvoorbeeld over de missie van Tjommie of over een donatie. De veelgestelde vragen helpen je misschien al verder. Staat jouw antwoord er niet tussen? Aarzel niet om contact op te nemen. We helpen je graag.

De organisatie

Wat doet Tjommie?

Tjommie is een goed doel dat hulp biedt aan kansarme kinderen in Zuid-Afrikaanse townships. Wij vinden dat ieder kind een kans verdient op een toekomst zonder armoede, daarom steunen wij projecten voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen die opgroeien in townships. Samen met onze lokale partnerorganisatie de Ndlovu Care Group helpen we kinderen in nood door ze toegang te geven tot schoon drinkwater, gezonde voeding, een veilig thuis, onderwijs en ontspannende activiteiten.

Hoe is Tjommie ontstaan?

Tjommie is in 1999 opgericht om de Ndlovu Care Group te steunen in Zuid-Afrika. Deze NGO is in 1994 opgericht door de Nederlandse Arts, Hugo Tempelman, en is werkzaam in de provincie Limpopo, 200 km ten noordoosten van Johannesburg. In dit rurale gebied wonen zo’n 140.000 mensen in verschillende townships met ontoereikende infrastructuur voor onderwijs en gezondheidszorg.

Is Tjommie een ANBI?

Tjommie heeft een ANBI status. Een Algemeen Nut beoogde Instelling.

Heeft Tjommie een CBF-Certificaat?

Tjommie heeft het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen.

Hoeveel mensen werken er bij Tjommie?

Tjommie heeft een onbezoldigd bestuur. Het bestuur bestaat uit René Frijters (voorzitter), Sonia Jennings (penningmeester) en Inge Eysenga (secretaris). Wij hebben twee betaalde medewerkers in dienst, samen 1 FTE. Zij worden bijgestaan door een aantal trouwe vrijwilligers en ambassadeurs, die belangeloos hun netwerk, kennis en expertise delen.

Wat zijn de contactgegevens van Tjommie?

Postadres: Overtoom 141, 1054 HG Amsterdam
Telefoon:   06 – 43 91 97 94
E-mail:      info@tjommie.nl

De projecten

In hoeveel landen is Tjommie actief?

Tjommie ondersteunt het Kinder- en Jeugdprogramma van de Ndlovu Care Group in Zuid-Afrika. Ndlovu Care Group is momenteel alleen actief in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, 200 km ten noordoosten van Johannesburg.

Zendt Tjommie ook materialen naar Zuid-Afrika? Bijvoorbeeld computers, gereedschap of kleding?

Nee, Tjommie stuurt geen materialen naar de landen waar hulp wordt verleend. Onze partnerorganisatie maakt zo veel mogelijk gebruik van bestaande lokale voorzieningen en middelen.

Hoe komt de hulp precies tot stand?

Kinderen die er alleen voor staan en dreigen af te dwalen worden door de partnerorganisatie opgespoord. Zij krijgen de hulp die ze op dat moment nodig hebben tot ze volwassen zijn. De kinderen krijgen ondersteuning op vijf zorggebieden: Water, Gezondheid & Voeding, Veiligheid & Bescherming, Onderwijs en Sport & Cultuur. Er worden watervoorzieningen en voedseltuinen aangelegd en huizen opgeknapt om de basale levensomstandigheden van de kinderen te verbeteren. Daarnaast krijgt het kind zorg op maat om vooruit te kunnen komen. Peuters die ondervoed zijn worden bijvoorbeeld opgenomen in de voedingscentra en kleuterscholen om verdere gezondheidsrisico’s te voorkomen. Jongeren kunnen deelnemen aan sport-, drama- en muziekactiviteiten waar ze sociale en psychologische begeleiding krijgen van een maatschappelijk werker om de trauma’s van het leven in een township te verwerken. Ook is er een naschools programma voor middelbare scholieren die achterop geraakt zijn of zich beter willen voorbereiden op het eindexamen.

Hoeveel kinderen krijgen hulp via de projecten?

We steunen nu direct ruim 8.000 (wees)kinderen, die de zorg van hun familie zijn verloren of dreigen te verliezen. Indirect bereiken we vele duizenden kinderen, onder andere door de aanleg van watervoorzieningen en voedseltuinen.

Is de werkwijze van de projecten doeltreffend? Wat is de impact?

De projecten die wij steunen richten zich op vijf zorggebieden die samen een integrale aanpak vormen van de armoedeproblematiek. Een integrale aanpak van armoede kan een duurzame oplossing bieden voor de verbetering van levensomstandigheden van kinderen die opgroeien in townships. Wij geloven dat deze benadering kinderen een kans geeft om zich te ontworstelen aan de gevangenis van armoede en op te groeien tot zelfstandige en krachtige jongvolwassenen. Bij ieder kind hebben we één kans om hem of haar een betere toekomst te geven. Het is de kans van hun leven.

Voorlichting en fondsenwerving

Kan Tjommie een presentatie komen geven?

Wij geven presentaties bij bedrijven, serviceclubs en scholen. Graag komen wij bij jou langs om te vertellen over Tjommie. Neem hiervoor contact met ons op via info@tjommie.nl.

Hoe genereert Tjommie inkomsten?

Onze inkomsten verkrijgen wij via donaties van bedrijven, particulieren, serviceclubs en vermogensfondsen. Dit doen wij onder andere door donateurs te werven, het indienen van fondsaanvragen en het organiseren van fondsenwervende bijeenkomsten en evenementen.

Hoe weet ik dat mijn geld goed terechtkomt?

Tjommie heeft direct contact met de partnerorganisatie Ndlovu Care Group in Zuid-Afrika. Tjommie hoort uit eerste hand hoe het gaat met de kinderen en de projecten. Daardoor weten wij precies waar en hoe de steun terechtkomt. Wij houden onze donateurs hiervan op de hoogte via de nieuwsbrief, sociale media en persoonlijk contact.

Hoe kan ik Tjommie financieel steunen?

Je kunt donateur worden met een periodieke of eenmalige bijdrage.

Ook is het mogelijk om een periodieke schenking te doen of Tjommie in je testament op te nemen. We bieden ook de mogelijkheid om een specifiek project te steunen.

Kan ik ook in actie komen voor Tjommie?

Je kunt ook een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor kinderen in Zuid-Afrika door zelf een fondsenwervende actie te organiseren. Start een Tjommie Tjallenge of haak aan bij een van de bestaande acties. Ga naar Zo help jij.

Hoe houden jullie donateurs op de hoogte van de vorderingen?

Om op de hoogte te blijven kun je je via de website inschrijven voor de nieuwsbrief. Ook plaatsen wij regelmatig updates van de projecten en evenementen op Facebook, Instagram en Linkedin.

Hoe kan ik een periodieke gift geven aan Tjommie?

Het is mogelijk om periodiek te schenken aan Tjommie. Jij kunt dan de gift van je belasting aftrekken. Zo kun je meer doneren, zonder dat het je meer kost. Een betrokkenheid voor meerdere jaren helpt de continuïteit en efficiëntie van onze projecten te vergroten. Je moet daarvoor een periodieke schenkingsovereenkomst afsluiten.

Wat is het IBAN van de Tjommie?

Dit is ons rekeningnummer: NL 82 RABO 0111 3174 28

Hoe kan ik mijn machtiging aan de Tjommie opzeggen of wijzigen?

Je kunt je machtiging voor een automatische incasso op elk moment intrekken of wijzigen. Uiteraard vinden we dat wel jammer. Met jouw steun geef je iets terug aan de wereld. Toch opzeggen? Stuur je gegevens (naam, adres en rekeningnummer) naar info@tjommie.nl.

Neem direct contact op

Je kunt ons een bericht sturen via het contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

* = verplicht veld

Algemene gegevens

Adres
Overtoom 141
1054 HG Amsterdam

Direct contact
info@tjommie.nl
06 - 37 32 91 95

Goed om te weten
Tjommie is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling. Jouw gift is daardoor aftrekbaar. Tjommie is erkend door toezichthouder CBF. Bekijk ons CBFErkenningspaspoort.

IBAN: NL82 RABO 0111 3174 28
RSIN: 809000878
KvK: 08083704

Wilde Ganzen, de expert op het gebied van concrete projecten in ontwikkelingslanden, steunt het werk van Tjommie.