Cruijff’s nalatenschap

Twaalf jaar geleden opende Johan Cruijff in Zuid-Afrika het eerste internationale Cruijff-court via de Cruijff Foundation. Bij de opening speelde hij zonder aarzeling in een team met seropositieve jongeren. Dat was voor hen heel bijzonder en taboe doorbrekend.

Cruijff in het township

Hugo Tempelman, CEO van partnerorganisatie Ndlovu Care Group: "Cruijff heeft na zijn voetbalcarrière de Cruijff Foundation opgericht. Daarmee legde hij voetbalveldjes aan in Nederland. Veldjes in achterstandsbuurten. Heel mooi werk, maar ik heb hem benaderd en zei tegen hem: mijn township is één grote achterstandsbuurt, kun je niet hier een veld aanleggen? Dan kun je iets doen buiten Nederland. Hij ging erop in."

Met het geld waar in Nederland één voetbalveldje van kon worden gemaakt, kon bij de Ndlovu Care Group een heel sportcomplex aangelegd worden.

"We nodigden Cruijff en zijn vrouw natuurlijk uit bij de opening. We hadden een wedstrijd georganiseerd tussen hiv-positieve en hiv-negatieve mensen. Dit om te laten zien dat hiv-positieven gewone mensen zijn, die natuurlijk ook een potje voetbal kunnen spelen."

Nummer 14

Cruijff kreeg ook een T-shirt, natuurlijk met het nummer 14. Tempelman: "Het eerste wat hij deed, was het aantrekken en meespelen met de seropositieve mensen. Geweldig. Dit was heel bijzonder. Er heerste zo'n groot taboe op mensen met aids. Dat nu zo'n beroemdheid met ze ging spelen, deed veel. Het typeert hem."

Ook zanger Herman van Veen was bij de opening. Die speelde mee bij het andere team. Van Veen had met zijn stichting geld beschikbaar gesteld voor de townshipjeugd zodat ze eens een kijkje konden nemen in een wildpark in de buurt. De Afrikaanse jongeren hadden nog nooit een zebra of leeuw gezien, en dat terwijl westerse toeristen ze wel konden bewonderen. 

"Mijn boodschap is dat Johan mag rusten", zegt Tempelman. "Zijn nalatenschap leeft voort. In de sport, voor de gehandicapte sport en door zijn foundation, een geschenk aan de hele wereld."

Bekijk hier de beelden van het live verslag door RTL nieuws.

Bron: RTL nieuws

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren