Kansen voor kinderen met een beperking

Ook kinderen met een beperking krijgen vanaf nu een kans op een beter leven. In mei 2017 is het eerste Disability Center officieel geopend in township Phooko. Maar liefst 19 kinderen hebben zich in geschreven in de eerste maanden, variërend met een lichte tot zware beperking. Het Center, dat zowel dagzorg als thuiszorg aanbiedt, heeft een goede eerste indruk gemaakt onder de lokale bevolking.

Zorg voor gehandicapte kinderen

Het maatschappelijk perspectief voor kinderen met een handicap is marginaal in de townships. Doordat veel families in de overlevingsstand staan, hebben ze niet ook nog de kracht extra verzorging te bieden. Vaak schamen families zich voor hun kind en worden ze thuis verborgen gehouden. Het resultaat: verschrikkelijke leefsituaties voor hulpbehoevende kinderen. Dankzij een nieuw project worden kinderen en jongeren met (ernstige) handicaps opgevangen en worden hun familieleden geleerd met de beperkingen om te gaan. Via thuiszorg en dagzorg krijgen de kinderen en hun families handvatten aangeboden om met de beschikbare middelen vaardigheden onder de knie te krijgen die ze nodig hebben om, ook in de thuissituatie, zo goed mogelijk zelfstandig te functioneren.

Opening Disability Center

Een maand na de opening van het Ndlovu Care Group Disability Rehabilitation Community Center in Phooko hadden zich al 19 kinderen ingeschreven: 9 met cerebrale verlamming en 10 met een verstandelijke beperking. Een klein gemeenschapsteam (1 Occupational therapist, 2 Community Health Care Workers) voeren, onder leiding van programmamanager Morongwa, een innovatieve aanpak van gemeenschapszorg voor gehandicapte kinderen in townships. ​Het Disability Center heeft plaatsgenomen in het verbouwde Joris Huis waar voorheen kinderen werden opgevangen zonder verzorgers. Het Disability project kon vanwege een tekort aan geschikt personeel met de juiste opleidingsachtergrond niet van start gaan in 2016. In mei 2017 heeft de zorginstelling zijn deuren geopend. Tjommie draagt de kosten van het project voor de eerste drie jaar samen met andere partners van Ndlovu Care Group. De ambitie is om dit programma verder uit te breiden de komende jaren.

Wil jij bijdragen aan dit project? Neem dan contact op met ons op via het formulier.

 

 

 

Neem contact met ons op

*
*
*

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren