Ontmoet de veerkrachtige Thembeka

Thembeka (6 jaar) is meervoudig gehandicapt en werd verwaarloosd aangetroffen bij haar moeder. Dankzij intensieve therapie in het Disability Center van Ndlovu Care Group, heeft zij binnen 6 maanden leren lopen met een rekje. Sindsdien is ze het zonnestraaltje van de groep. Lees hieronder haar bijzondere verhaal.

Thembeka's verhaal

Thembeka werd geboren in april 2011 in het lokale ziekenhuis in Moutse. Haar moeder is tijdens haar zwangerschap fysiek mishandeld. De artsen beoordeelden dat er iets mis was met haar ruggenmerg, haar armen en haar voeten. Onmiddellijk daarna begon Thembeka's moeder zowel Thembeka als haar biologische vader te verwerpen. Ze stopte de vader haar te bezoeken en in haar materiële behoeften te voorzien. 

Thembeka heeft naast een fysieke ook een lichte vorm van leerstoornis. Ze kan niet lopen en maakt gebruik van een hulpmiddel om te lopen. Ze beweegt soms rond haar huis op haar kont voor haar mobiliteit. Ze heeft ook de neiging om te kwijlen, vooral als ze blij is en lacht. 

Thembeka en haar moeder kwamen ter attentie van de maatschappelijk werksters in de Ndlovu Voedingscentra omdat Thembeka ondervoed was. De aanwezigheid van haar moeder was grillig, vaak kwam zij niet opdagen. De maatschappelijk werksters bleven bezorgd dat ze elke keer als ze Thembeka gingen bezoeken, Thembeka buiten haar ouderlijk huis vonden, alleen of op de drempel van haar huis. Soms zou ze alleen in het huis van haar grootmoeder zijn zonder volwassen toezicht. Bij gelegenheid werd ze in een verwaarloosde toestand aangetroffen.

Haar vooruitgang

Tijdens de eerste stadia van het werken met Thembeka, toonde ze geen enkele glimlach of welke emoties dan ook op haar gezicht. Na de opening van het Joris Huis Community Rehabilitation Centre in mei 2017 leek Thembeka erg blij met de aanwezigheid van andere kinderen. Ze begon een heel mooie en aanstekelijke glimlach te vertonen. Ze werd zelfs zelfverzekerd en onstuimig voor de maatschappelijk werker, de ergotherapeut, andere kinderen en de rest van het personeel.

Elke persoon die de faciliteit kwam bezoeken zag een andere Thembeka. Ze genoot ook van de aandacht die aan haar werd geschonken en ontwikkelde een nauwe relatie met een van de zorgverleners in het centrum. Ze legde haar armen om de nek van de verzorger en keek haar voortdurend aan voor meer aandacht en geruststelling, en werd zelfs jaloers als de verzorger besteedde speciale aandacht aan andere kinderen in het centrum.

Sinds Thembeka het centrum voor gehandicapte kinderen is gaan bezoeken sinds de opening, zijn zowel haar moeder als haar grootmoeder van moeders kant verrast hoe gelukkig ze is en de vooruitgang die ze heeft geboekt, vooral met het gebruik van het hulpmiddel dat haar ter beschikking is gesteld.

1 Kind, 1 Kans

Zoals Thembeka zijn er nog veel meer kinderen in de townships die niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben. Tjommie helpt deze kinderen door het Disability project te steunen van Ndlovu Care Group. Bekijk hieronder het filmpje over het project.

Meer weten over dit project?

 

 

Fotografie door Belinda D'Alba

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren