Sello Moroko kreeg een kans

Sello had een zware jeugd en groeide op in de townships. Dankzij onze partnerorganisatie Ndlovu Care Group kreeg hij een kans om deel te nemen aan The Clipper Yacht Race. 4 maanden lang zeilde hij de Indische Oceaan over van Kaapstad naar Australië. Voor iemand die nog nooit de zee had gezien was dit een ongelofelijke uitdaging. Lees hieronder zijn verhaal.

Het bijzondere verhaal van Sello Moroko

David Sello Moroko was nog nooit naar zee geweest toen hij de mogelijkheid kreeg om te gaan zeilen in een professioneel team.

Sello, 26 jaar oud, werd verkozen tot lid van het 19-koppige team van Dare to Lead dat deelnam aan The Clipper Round The World Yacht Race. De Race van Kaapstad naar Fremantle, Sydney, Hobart en Arlie Beach in Australië vond plaats van Oktober tot Januari.

Sello droomde altijd al van een betere toekomst. Zijn moeder werkte ver van huis, waardoor thuis de zorg voor zijn broertje en het huishouden op zijn schouders terecht kwam en hij geen tijd en focus meer had voor school. Hij moest dus op jonge leeftijd al stoppen met school. Dit is voor veel kinderen in de Zuid-Afrikaanse townships een probleem wat ervoor zorgt dat ze in een uitzichtloze en kansloze situatie verzeild raken en daardoor vaak in de criminaliteit of prostitutie terecht komen.

Sello kreeg een kans en greep die met beide handen aan. Hij werd opgepikt als uitzonderlijk talent door onze partner Ndlovu Care Group. Dankzij een samenwerking werd Sello geïntroduceerd bij de Dare to Lead organisatie, die jongeren lessen in leiderschap en life skills geeft. Hij kreeg eerst een cursus in Engeland, voordat hij in Oktober de oceaan op vertrok met een team van toekomstige leiders uit verschillende landen.

Sello geeft zelf aan zijn leiderschap, discipline en doorzettingsvermogen te danken aan het sportprogramma van Ndlovu.

De zeiltocht was zwaar, soms waren de golven zo hoog dat de boot omsloeg, slapen ging in 3 uur durende shifts en het eten was voor Sello onbekend. Maar Sello ervaarde de race als een eyeopener. Het motiveerde hem zijn leven in een positief daglicht te zien:

"Mijn droom is om een sportschool te openen in mijn dorp. Wij hebben hier niks, niet eens een park. De race heeft me geleerd dat alles mogelijk is als je maar hard werkt. Als een dorpsjongen als ik 4 maanden op zee kan overleven, dan kan ik alles!"

Het prachtige verhaal van Sello werd opgepikt door de Zuid-Afrikaanse krant The Sowetan en laat zien hoe een kans het leven van een kind in een township kan veranderen en hoe belangrijk het is dat ieder kind een kans krijgt.

Bron:  The Sowetan

 

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren