Studenten Aventus op stage in Zuid-Afrika

In 2016 is de eerste groep studenten vertrokken naar het Afrikaanse platteland en inmiddels is al de derde groep studenten van Aventus Hogeschool Apeldoorn voor een stage bij onze partnerorganisatie Ndlovu Care Group. Sophie (18), studente maatschappelijk werk, vertelt over hun ervaringen in de townships en de grote verschillen met Nederland. Lees hieronder haar blog.

Blog Sophie Bekkernens over haar stage in Zuid-Afrika:

21 januari was een bijzondere datum, vanaf die dag begon ik samen met mijn medestudenten Job en Angelo aan onze mooie stage periode in Zuid-Afrika. Na een lange vliegreis vanaf Schiphol kwamen we aan in Johannesburg en vertrokken we naar het platteland in Moutse.

Inmiddels zitten we hier al bijna 5 weken! In de eerste week hebben we vooral kennis mogen maken met de mensen en veel verhalen gehoord, wat bij ons veel emoties losmaakte. We werden door iedereen hartelijk ontvangen, dat gaf ons direct een erg goed gevoel. Ook hebben we kennis mogen maken met de verschillen tussen hier en in Nederland. Zoals: het links rijden, de bijzondere cultuur, het warme klimaat en helaas ook met racisme.

Maar vooral de openhartigheid van de mensen doet ons veel. Iedereen is erg geïnteresseerd in wat we hier mogen doen. De afgelopen weken heb ik kennis mogen maken met het maatschappelijk werk door enkele huis bezoeken te mogen bijwonen en het dankbare werk op de scholen. Ook probeer ik af en toe mijn steentje bij te dragen bij het damesvoetbalelftal op de nieuwe sportvelden in Bloempoort.

Job en Angelo zijn inmiddels goed gevestigd op de sportvelden. Elke dag verzorgen zij de sportactiviteiten in Elandsdoorn en 3 keer in de week zijn zij te vinden op het voetbalveld in Bloempoort. Hier verzorgen zij onder andere de training van het meidenelftal. Inmiddels zijn ze begonnen met de grote fitnesscompetitie voor de jongeren in de townships.

Dankzij de vergaderingen, die altijd goed verlopen, vormt de staf zich als een echt team. Het is mooi om te zien dat de lokale staf door middel van de vorige stage’s vanuit Aventus Apeldoorn, kennis heeft mogen maken van plannen en organiseren van zowel dagelijkse bezigheden als evenementen.

In de weekenden gaan we er graag op uit om van het mooie land te genieten. We hebben er inmiddels al een mooie vijfdaagse trip in Kaapstad opzitten met o.a. een zware maar mooie hike op de Tafelberg, kajakken met dolfijnen, zonsondergang op Signallhill en nog veel mooie momenten.

Al met al kunnen wij zeggen dat wij hier een prachtige stage beleven en erg dankbaar zijn dat we dit werk mogen doen!

Groetjes vanuit het mooie Zuid-Afrika,

Sophie

 

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren