Reisverslag Tjommie Experience 2018

Ieder jaar organiseert Tjommie een 4-daagse reis naar de partnerorganisatie in Limpopo, Zuid-Afrika, waar we samen met een kleine groep Tjommies (donateurs en sponsors) de voortgang van de projecten kunnen ervaren. De laatste editie was dit jaar van 17 t/m 20 oktober. Wederom een indrukwekkend reis met een bevlogen groep mensen, onder de indruk van hetgeen al bereikt is in de townships voor de "vergeten" gemeenschap in de Moutse Valei en de kansen die benut worden.

Tappunten voor schoon drinkwater

Er zijn inmiddels door de partnerorganisatie 50 waterpompen aangelegd in samenwerking met Tjommie, waar per tappunt 1.000 gezinnen schoon drinkwater kunnen tappen op maximaal 1 km afstand. Het alternatief is water halen uit vieze stilstaande poelen, waar slechte hygiene en ziektes het resultaat van zijn. Het belang van tappunten met toegang tot schoon drinkwater is enorm. Vandaar dat dit een belangrijk onderdeel blijft van de projecten gesteund door Tjommie.

Nieuw Disability Center

Er is een bezoek gebracht aan het huidige Joris Huis Disability Center waar sinds een jaar ruim 30 kinderen speciale dagzorg ontvangen. In Bloempoort is vanwege de hoge nood voor uitbreiding van het programma gestart met de bouw van een 2e faciliteit. Afgelopen jaar is er met verschillende initiatieven geld opgehaald (o.a. het Tjommie Golf Event i.s.m. Wilde Ganzen) om dit mogelijk te maken. In dit 2e center kunnen nog eens ruim 30 gehandicapte kinderen tussen de 4 en 23 jaar de zorg ontvangen die ze nodig hebben. De zorg richt zich niet alleen op dagopvang, maar ook op aanpassingen bij de kinderen thuis waarmee de leefkwaliteit drastisch verbeterd wordt. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel aandacht de kinderen in het centrum krijgen en ze te zien opbloeien door de liefde die ze ontvangen.

Opening sportproject voor meiden: een netbalveld

Op de laatste dag van de reis konden de reisgenoten samen met de lokale gemeenschap genieten van een feestelijke middag met de opening van het netbalveld voor meiden. Een nieuw sportproject gerealiseerd in samenwerking met de renners en sponsors van de Dam tot Damloop 2017, Tjommie en Wilde Ganzen. Doel van het project is niet alleen het stimuleren van sport en gelijkwaardigheid onder jongens en meisjes, maar ook om de kinderen naar het nabijgelegen naschoolsprogramma te trekken, waar bijlessen en computertraining worden aangeboden. Het netbalveld is een mooie aanvulling op het vorig jaar geopende Cruyff Court voetbalveld in Bloempoort.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze projecten of de volgende reis in 2019? Neem dan contact op met Maartje via maartje.smits@tjommie.nl of kom naar onze volgende Meetup!Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren