Wat klein goed doel Tjommie bijzonder maakt

“Bij Tjommie hebben mijn acties écht impact en maak je altijd samen een project mogelijk!” aldus vrijwilliger en donateur Amber Jansen.

Wij vroegen donateurs Amber en Remko Jansen om kort te vertellen over hun betrokkenheid. Lees hieronder het hele interview. Zowel dochter als vader hebben op hun eigen manier invulling gegeven aan de manier waarop zij Tjommie’s kinderhulpprojecten in Zuid-Afrika steunen.

1. Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij Tjommie?

Amber Jansen: “Mijn vader, Remko Jansen, kent René Frijters, voorzitter van Tjommie, al langer. Hij was geïnteresseerd in Tjommie en bleef dus in contact met René. Toen ik nog thuis woonde vertelde hij er wel eens over tijdens het eten. Ik heb het altijd al interessant gevonden maar had nog niet de moed om er wat mee te gaan doen, ook wist ik niet hoe. Op een gegeven moment moest ik voor mijn studie een keuze gaan maken voor een stage. Ik wilde hiervoor graag naar het buitenland. Kort nadat ik dat had aangegeven zei mijn vader dat hij naar een Tjommie bijeenkomst ging: de meetup. Uiteindelijk zijn we daar samen naar toe gegaan. Ik vond dit zo interessant dat ik mij af ging vragen of ik meer kon doen en misschien zelfs stage kon lopen namens Tjommie. Ik heb die avond zoveel mensen gesproken die mij inspireerde dat ik uiteindelijk in contact ben gekomen met Maartje voor een eventuele stage bij Ndlovu in Zuid-Afrika. Voordat dat allemaal zeker zou zijn kon ik natuurlijk wel alvast wat doen. Mijn vader en ik hebben toen een project aangenomen om geld in te zamelen voor het Ndlovu Youth Choir. Hierdoor konden we echt zelf ervaren waarvoor je het doet.”

2. Op welke manier hebben jullie een bijdrage geleverd? / Aan welke projecten hebben jullie bijgedragen?

“Op meerdere manieren eigenlijk. Ons eerste project was voor het Ndlovu Youth Choir. Het koor had “winterkleding” nodig voor hun reizen. We zijn Zuid-Afrikaanse wijnen gaan verkopen om geld op te halen. Met een exclusieve wijnleverancier hebben we een goede deal kunnen maken, zodat we marge hadden per fles. Een witte en rode wijn. Deze zijn we overal gaan aanbieden. Het mooie was dat we niet alleen wijn verkochten maar ook met ons verhaal directe donaties realiseerden. Uiteindelijk hebben wij hiermee 2150 euro op kunnen halen door zo’n 650 flessen te verkopen.

Echter gaat het zo goed met het koor (door hun deelname aan America’s got talent) dat we besloten hebben om het geld in te zetten voor het Disabilty project voor kinderen met een handicap in de townships. Dat voelt erg goed nu we zelf hebben gezien hoeveel behoefte en zorg er nodig is voor deze kinderen.

Momenteel loop ik stage bij Ndlovu in Zuid-Afrika, mijn ouders en broertje zijn mij komen opzoeken met de Tjommie Experience. Die Experience is echt een aanrader en maakt echt indruk. In 3 dagen tijd kom je heel dichtbij een andere werkelijkheid en zie je goed de impact van het werk en van je eigen donatie.

Als je daar bent dan realiseer je dat je met relatief weinig moeite echt impact kunt maken. Bij de sportvelden zagen mijn vader en broertje dat het meisjes voetbalteam van Ndlovu geen sporttenues hadden en op blote voeten voetbalden. Toen heeft mijn broertje met de hulp van mijn vader tenues gekocht en hiernaartoe gestuurd. Deze hebben wij afgelopen week uitgedeeld aan het team en hun emotie….. dat was niet te beschrijven, zo bijzonder!  

Nu we er nog zijn gaan we na de zomervakantie in Zuid-Afrika nog op de pre-schools tandenpoetsles geven. Dat is echt hard nodig en hebben de kinderen daar eigenlijk nooit geleerd of geen geld voor. Mijn vader en moeder hebben hier een bijdrage aan geleverd door in Den Haag waar we wonen de tandartsen aan te schrijven en te vragen of ze kindertandenborstels wilden doneren en tandpasta. In plaats van kleren ging dit mee in de koffer van mijn ouders. “

3. Hoe was het voor jullie om de mogelijkheid te krijgen een bezoek te brengen aan de partnerorganisatie?

Remko Jansen: “Het zelf ervaren van wat er aan activiteiten gerealiseerd wordt ter plekke is essentieel. Via Tjommie hoor en lees je heel veel over de projecten en dat voelt vertrouwd en goed. Maar door daar in de townships het verhaal van oprichter Hugo Tempelman en zijn medewerkers te horen en het werk van Ndlovou te ervaren is “life changing”. Heftig om te zien wat deze kinderen moeten doormaken maar zo waardevol om te zien met hoeveel liefde en zorg deze kids worden geholpen. Dat geldt ook voor de jongeren via sportprogramma’s en studiehulp. De voedingsprogramma’s bijvoorbeeld bieden echt een structurele basis van verbetering. Maar er gebeurt nog zo veel meer aan mooie dingen – waar onze hulp overigens nog hard nodig is.”

Amber Jansen: “Ik vind het supergaaf dat ik bij Ndlvou stage mag lopen, het is een hele bijzondere cultuur en dan hebben we het nog niet eens over het land! Ik weet dat manager Maartje heel veel werk heeft gehad om deze stage te realiseren, ik ben haar daarom ook heel erg dankbaar. Ik ben hier sinds augustus en mijn ouders en broertje kwamen in oktober. Het is bijzonder om hen zelf te kunnen laten zien wat we hier doen en wat voor effect alles heeft. Elke donateur maakt een verschil en dat is tof om te zien. De betrokkenheid van Tjommie bij Ndlovu is enorm! Iedereen weet hier wat ze doen en zijn ze dan ook dankbaar. “ 

4. Blijven jullie betrokken bij klein goed doel Tjommie? En zo ja, hoe?

Amber Jansen: “Ik weet wel zeker dat wij betrokken blijven bij Tjommie. Het is een organisatie die goed werk doet voor de kinderhulpprojecten van Ndlovu en daar wil ik graag aan blijven bijdragen. Zo heb ik ook veel vrienden gemaakt, die ik als student kan helpen. Tjommie heeft een groot netwerk en iedereen binnen het netwerk is bereid om elkaar te helpen, ook met projecten. Je doet een project bij Tjommie eigenlijk nooit alleen. Mijn vader heeft bijvoorbeeld al binnen zijn eigen netwerk gekeken met wie hij weer nieuwe verbindingen kan leggen. En ook in relatie tot de medische zorg en projecten van Ndlovu is hij op zoek naar financiele middelen en donaties.

Voor ons is dit pas het begin.”

 

Wil jij je ook op je eigen manier inzetten voor Tjommie's kinderhulpprojecten? Neem dan contact op met Maartje via maartje.smits@tjommie.nl.

klein goed doel Tjommie meisjesvoetbal

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren