Reisverslag Tjommie Experience

20-12-2023

Collega Patricia heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan de projecten in Zuid-Afrika en vertelt jou over haar beleving van de Tjommie Experience. "Het zet je weer even aan het denken hoe goed we het hebben en hoe dankbaar ik ben voor het feit dat mijn wieg in Nederland heeft gestaan." Volgend jaar organiseren wij een speciale jubileumeditie van de Tjommie Experience in oktober 2024.

Reisverslag collega Patricia

Toen ik ergens in augustus werd gevraagd om deel te nemen aan de Tjommie Experience, was mijn antwoord meteen een volmondig "ja!" Wat een kans om de projecten persoonlijk te bezoeken. Projecten waarin ik me al een jaar had verdiept, namen die ik al had gehoord, e-mails die ik had ontvangen van medewerkers uit Zuid-Afrika - nu kon ik ze in levenden lijve ontmoeten en een beeld krijgen van hoe het er ter plaatse uitziet.

Gelukkig was niet alles nieuw voor mij. In juli, tijdens het evenement in Leusden, had ik al de kans om het Ndlovu Youth Choir, een aantal medewerkers van Ndlovu Care Group en Hugo Tempelman, de oprichter van de Ndlovu Care Group, in het echt te ontmoeten. Als fervent muziekliefhebber keek ik al lang uit naar dit event omdat het koor zo’n bijzondere roots heeft en het de kinderen in het koor de kans heeft gegeven op een beter leven.

Wat wel nieuw voor mij was, was om me daadwerkelijk in het landelijke Zuid-Afrika te bevinden. Toen we Limpopo binnenreden, viel me meteen op hoe positief aanwezig de Ndlovu Care Group is als je hun gebied binnenkomt. Overal staan borden om mensen bewust te maken van het feit dat HIV/AIDS een serieus probleem is en dat er beschermingsmaatregelen zijn.

Onze tour langs de projecten begon bij het koor. Het koor was aan het repeteren in het Miracle Theater (waar ook altijd de kerstviering plaatsvindt en de kerstpakketten worden uitgedeeld). Onze groep mocht in het midden staan terwijl het koor een kring vormde en voor ons zong.  Dit was echt een kippenvel moment om dat mee te maken - de klanken kwamen van alle kanten op je af.

Daarna brachten we een bezoek aan de Nutritional Units en de Preschools. Je hart smelt als je al die kleine kinderen ziet spelen met hoepels en vrolijk door elkaar ziet rennen. Tegelijkertijd zie je echter ook meteen de impact van armoede. Kinderen zijn over het algemeen kleiner en ondervoeding is een groot probleem in Zuid-Afrika. Ondervoeding heeft meteen gevolgen voor de rest van hun leven.

Tijdens de reis bezochten we ook het disability project, de voedseltuinen en het sportproject. Op vrijdagmiddag waren de sportvelden behoorlijk druk met kinderen die na school bij elkaar kwamen om samen te sporten. Ook mochten we mee op een huisbezoek, waar we zagen hoe een jonge vrouw andere kinderen opving om wat extra geld te verdienen. Zo ontzettend mooi om te zien hoe men echt zorgt voor de kinderen met een beperking die in die maatschappij niet altijd op de eerste plaats worden gezet. Allemaal ervaringen die je lang bij blijven.

De Tjommie Experience is echt een reis van je leven. Zeker omdat het niet zomaar een toeristische reis is. Je gaat met lokale mensen de townships in en zie/spreek je met lokale mensen over hun bezigheden en hoe ze iets van hun leven proberen te maken. Zo’n rondreis langs de projecten maakt echt een indruk op je. Je ziet echt met eigen ogen wat voor een verschil Ndlovu Care Group maakt voor de mensen in Limpopo. En je ziet ook wat voor een weg ze hebben afgelegd maar ook nog te gaan hebben. Ik wist al vrij veel van de projecten af, maar je staat daar toch met een brok in je keel en kijkt met bewondering naar de mensen die er echt zijn om andere te helpen. En het zet je (mij althans) weer even aan het denken hoe goed we het in Nederland hebben en hoe dankbaar ik ben voor het feit dat mijn wieg in Nederland heeft gestaan, ik de mogelijkheid had om mij te ontwikkelen als kind en de juiste educatie en doorgroeimogelijkheden ik heb gekregen.

Kortom een reis die je bij blijft en die ik iedereen zal aanraden!

Aanmelden Tjommie Experience – jubileum editie

Volgend jaar bestaat Tjommie 25 jaar en organiseren we een speciale jubileum editie van de Tjommie Experience naar Zuid-Afrika in oktober 2024. Zo is er een extra dag aan het programma toegevoegd en bieden we verlengingsmogelijkheden met een aanvullende reis. Ga jij volgend jaar mee? 

Wil je meer weten over het programma, je aanmelden of op de hoogte blijven? Neem dan contact op met Maartje via maartje.smits@tjommie.nl.