PowerGirls

Een derde van jonge meisjes in Zuid-Afrika groeit op in armoede

Eind 2019 heeft Ndlovu Care Group als partner van Kinderfonds MAMAS het PowerGirls programma geïntroduceerd. Een derde van jonge meisjes in Zuid-Afrika groeit op in armoede. Dit maakt hen kwetsbaar voor seksueel geweld, tiener zwangerschappen en het gevaar voor HIV/AIDS.  Het innovatieve PowerGirls programma wil deze vicieuze cirkel van kwetsbaarheid doorbreken met een zeven-jarig plan met als doel jonge vrouwen in hun kracht te zetten. Deze meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 16 jaar hebben wekelijks  intensieve en inspirerende workshops met thema’s zoals vriendschap, seksualiteit, gezondheid, respect en eerlijkheid.

Sinds 2019 is de deelname van de PowerGirls met 321% gestegen van 38 naar 160 meisjes in the Moutse omgeving en kunnen we spreken van een succesvol en populair project met positieve rolmodellen.

In dit programma is ook het onderdeel ‘maandverband voorziening’ opgenomen. Door armoede  en geen goede voorlichting, zijn er weinig sanitaire voorzieningen en missen meisjes tijdens hun menstruatie vaak schooldagen. Er is gestart met 131 PowerGirls die elk 10 meisjes van maandverband via school distributie gaan voorzien. Jaarlijks zal dit rond de 3100 jonge vrouwen helpen.