Vrouwenvoetbal helpt armoede bestrijden in Zuid-Afrikaans township

De Vrouwenvoetbal-koorts is niet alleen te merken in Nederland, maar reikt zelfs tot diep in de townships van het Zuid-Afrikaanse platteland.

Jong, oud, vrouw, man, arm, rijk; voetbal is voor iedereen! Dat leren we van Noor Verhaar (18) die afgelopen week met de Tjommie Foundation naar Zuid-Afrika is vertrokken om voetbaltraining te geven aan kinderen in townships in de plattelandsprovincie Limpopo. De Tjommie Foundation creëert kansen voor kwetsbare kinderen, die opgroeien in Zuid-Afrikaanse townships. 

Voorbereiding opening Cruyff Court

De voetbaltrainingen worden georganiseerd ter voorbereiding van de opening van een nieuw Cruyff Court in township Bloempoort op zaterdag 25 november a.s.. De kinderen in de omgeving van het township krijgen de komende maanden voetbaltraining onder begeleiding van Noor Verhaar (18). Zodat tijdens de opening jongens én meisjes samen kunnen voetballen! Noor voetbalt zelf bij de Amsterdamse voetbalclub Buitenveldert en doet de trainingen in het kader van vrijwilligerswerk in een tussenjaar. Volgens Miranda van Holstein Manager Projecten van de Cruyff Foundation in Nederland: “Cruyff Courts zijn méér dan alleen plekken waar kinderen gezond kunnen bewegen en samen kunnen spelen. Ze fungeren ook als ontmoetingsplekken waar thema’s als respect voor elkaar, integratie en ontwikkeling centraal staan. We zijn dan ook trots dat we binnenkort een nieuw Cruyff Court in Bloempoort kunnen openen. Juist hier is de ontplooiing van meisjes ontzettend belangrijk. Het is geweldig dat we daar een steentje aan kunnen bij dragen”.

Vorming meisjesteams

Voorafgaand aan de komst van Noor is er door medewerkers van de lokale partnerorganisatie op schooltjes in de omgeving een oproep gedaan voor kinderen die voetbaltraining wilden krijgen. Binnen no-time hadden 60 meisjes zich opgegeven voor haar training. De komende weken zullen er vanuit de aanmeldingen een talenten team worden opgericht en verschillende ‘funteams’.

Ongelijkheid in Zuid-Afrika

Ongelijkheid zit diepgeworteld in de Zuid-Afrikaanse cultuur. Al vanaf jonge leeftijd wordt meisjes aangeleerd dat ze ondergeschikt zijn aan jongens. Met deze actie hopen we in de townships te laten zien dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn aan elkaar. Sport is daarbij een prachtmiddel om eigenwaarde te creëren en kinderen in zichzelf te laten geloven.

Opgroeien in een township

Kinderen die in townships van Zuid-Afrika opgroeien hebben over het algemeen weinig toekomstkansen. Ze hebben dagelijks te leiden onder extreem geweld, misbruik, ondervoeding en criminaliteit.  Door deze kinderen toegang te geven tot basale levensbehoeften, zoals schoon drinkwater, gezonde voeding en veilige huizen helpen we ze te gaan leven in plaats van overleven. Maar door daarnaast ook onderwijs en sportactiviteiten aan te bieden creëren ze eigenwaarde, een gevoel van trots, plezier en talenten.  Op deze manier empower je kinderen door ze een kans te bieden de vicieuze armoede cirkel te ontvluchten. Rene Frijters, voorzitter van de Tjommie Foundation vertelt: “Het is fantastisch dat we in zo’n korte tijd zoveel meisjes hebben kunnen mobiliseren en dat middels sport de problematiek rondom sexueel misbruik en geweld bespreekbaar kan worden gemaakt. De impact van de aanleg van het nieuwe Cruyff Court is vele malen groter dan het voetbalplezier dat direct van de gezichten van de kinderen af te lezen valt.”.

 Blogs van Noor zijn de komende weken ook te lezen op vrouwenvoetbalnieuws.nl

Blijf op de hoogte!

*
*
Houd mij op de hoogte via het e-Nieuws *

Deze website gebruikt cookies voor een optimaal website gebruik.

Meer informatie Accepteren